wat is poedercoaten?

Wat is poedercoaten?

Poedercoaten is een proces waarbij onderdelen en oppervlakten van metaal en aluminium worden voorzien van een beschermlaag. Voordat de producten kunnen worden voorzien van een coating, dienen ze eerst te worden schoongemaakt en ontvet. Dit is belangrijk omdat de coating optimaal moet hechten.

Na deze procedure dienen de producten te drogen. De spuitruimte wordt klaargemaakt voor het daadwerkelijk aanbrengen van de coating. Deze coating is een poeder dat in iedere gewenst kleur, dikte en afwerking kan worden aangebracht. De te coaten producten worden afgehangen op onze productielijn. Door de producten allemaal op dezelfde wijze af te hangen, worden deze ook op dezelfde wijze gespoten.
Met het in werking stellen van de loopbanden komen de producten achter elkaar in de spuitruimte, waar ze door de robot worden gespoten. Dit garandeert gelijkmatig aanbrengen van de poeder. Omdat de poeder elektrostatisch geladen is, hecht deze direct aan het product.
De producteigenschappen (metaal en aluminium) geven een natuurlijke aantrekkingkracht. Vervolgens wordt het poeder verhit en wordt gedroogd in de oven. De doorlooptijd van het drogen is afhankelijk van de dikte van de coating en de vorm en grootte van het product. Na droging wordt het product van de productielijn gehaald en wordt het verpakt volgens de specificaties van de klant.

Omdat Epoxy BV ook het transport zelf kan aanbieden, is het mogelijk het totale fullfillment bij ons neer te leggen. Omdat er dan geen ander bedrijven aan te pas komen, kunnen we schade door transport en overslag vrijwel uitsluiten. Daarnaast hebben we hierdoor zelf de levertijd en het aflevermoment in de hand. Dat garandeert u dat we onze afspraken na kunnen komen.

Poedercoaten kent vele toepassingen. U kunt denken aan esthetische oplossingen of functionele toepassingen. Meestal is het een combinatie van die twee. We noemen u de drie belangrijkste:

  1. Polyester: hoge UV-bestendigheid (ideaal voor het behoud van kleur en glans)
  2. Epoxy: hoge chemische weerstand (mindere UV bestendigheid)
  3. Poly-Epoxy: comibnatie van de twee coatings als hierboven genoemd.

 


De uiteindelijke afwerking is eveneens divers: mat, halfglans, satijn, hoogglans, structuur, metallic, anti-graffiti, et cetera. Samen met u kunnen we bepalen wat de meest geschikte toepassing is. Belt u met 023-584 62 18.